Använda hjulet av känslor för att identifiera vad du känner kan förbättra dina relationer

Ibland kan våra känslor känna sig utom kontroll, och det är lätt att hitta dem överväldigande.

Använda hjulet av känslor bidrar till att bringa klarhet i våra känslor. Känslohjulet är precis vad det låter som. Det är ett hjul som innehåller de åtta grundläggande känslor: förväntan, avsky, rädsla, glädje, sorg, överraskning och tillit.

Tanken är att använda hjulet för att identifiera sina känslor och komma till rätta med hur de mår. Detta kan hjälpa människor, genom att identifiera sina känslor och känslor, att bli mer självmedveten och självmedkännande.

Att ge dig själv tillåtelse att fullt ut uppleva dina känslor utan skam eller skuld är viktigt att känslomässiga behärskning, förstå hjulet av känslor kan du identifiera de känslor du har.

Utveckla detta är en del av att utveckla din emotionella intelligens, som en stor del av den senare består självkännedom. När du är medveten om vad du känner kan du bättre analysera situationer och

Emotionell behärskning, vilket är förmågan att vara ledare för dina känslor snarare än att bli överväldigad av dem, är avgörande för att upprätthålla friska intima relationer.

Coltrane Lord, intimitet och relation expert och författare till Love Avatar
Hjulet var ursprungligen utarbetats av amerikansk psykolog Dr Robert Plutchik som identifierade det fanns åtta primära känslor som tjänar som grund för alla andra: glädje, sorg, acceptans, avsky, rädsla, ilska, överraskning och förväntan. Med hjälp av detta hjul hjälper dig att förstå och behärska dina känslor.

Stegen till känslomässig behärskning är följande:
1) Acceptera dina känslor
Känslor betyder något och vi måste känna dem för att komma förbi dem. ”Känslor är neutrala tills du sätter en etikett på den. Stämpla inte dina känslor som bra eller dåliga. Detta gäller också för din partners känslor,” sade Herren.

2) Vara radikalt närvarande genom att namnge och hävda dina känslor
Äger dina känslor. Var ärlig om dem. Acceptera dem och inte gömma sig för dem.

Genom att säga dina känslor högt, ”Jag är arg”, eller ”jag är ledsen”, omedelbart ger dig mer kontroll över dem.

Coltrane Herre
Hjulet låter dig sedan gräva djupare. Till exempel omfattar ”galen” en hel del känslor. Beroende på situationen till hands, kan den underliggande känslan härröra från svartsjuka, själviskhet eller frustration etc.

När du förstår vad roten känslor är, kan du ha ett bättre grepp om vad som utlöste den. Följaktligen har du en bättre chans att räkna ut hur man bearbetar känslor och arbetar för att förhindra framtida triggers.

3) Var tyst observatör av dig själv som du känner alla känns
Bli medveten om vad som händer i kroppen. ”Lägg märke till tårarna som faller på dina kinder, om du har frossa, om du snyftar eller skriker”, sade Herren. Detta gör att du kan gå igenom dina känslor utan att tas över av dem.

4) Flytta känslor genom kroppen
Traumaterapeuten Peter Levine berättar att djur instinktivt släpper trauma i sina kroppar genom att skaka. ”Att låta dina känslor att frysa i kroppen kan leda till framtida triggers. Dans, skugglåda, att slå på kuddar är effektiva sätt att göra detta, säger Herren.

5) Hitta tacksamhet för upplevelsen, med fokus på vad det lär dig
”Tänk på en framtida upplevelse som ger dig glädje eller säkerhet och sedan ersätta de känslor du just har släppa taget om, och ersätta den med glädje, kärlek och tacksamhet,” sade Herren.

Dessa steg kan du slutföra känslan slinga med ett positivt minne och erfarenhet.

Genom att ta ansvar kan du få bättre kontroll
”När vi tar ansvar för våra känslor kan vi stödja våra partner att gå igenom processen när de behöver”, sade Herren. Tillsammans kommer var och en inte längre kräver den andra att vara ”darttavla” för våra obearbetade känslor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *