Cercetătorii de la Heidelberg au studiat o exoplanetă. Atmosfera sa este extraordinară în mai multe moduri.

Heidelberg-imensitatea spațiului este atât de inimaginabil de mare încât este puțin probabil ca astronomii să piardă atât de repede potențialul pentru noi descoperiri. Chiar și vecinii noștri apropiați oferă în continuare noi perspective. De exemplu, cercetătorii chinezi au găsit o „colibă misterioasă” pe partea îndepărtată a lunii (raportat bw24*).

Astronomii își îndreaptă în mod regulat telescoapele la distanțe mult mai mari. Pentru prima dată, au reușit să descopere o exoplanetă în afara galaxiei noastre*. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de studierea mai detaliată a unor astfel de obiecte îndepărtate, știința își atinge adesea limitele. Acest lucru face cu atât mai uimitor ceea ce au reușit acum să facă cercetătorii de la Baden-W Eckrttemberg*. După cum relatează Golem, o echipă de la Institutul Max Planck pentru astronomie (MPIA) din Heidelberg a studiat atmosfera unei exoplanete.

Cercetătorii de la Heidelberg studiază exoplanetele folosind un telescop spațial
Analiza atmosferei a fost posibilă prin telescopul spațial Hubble. Descoperirea exoplanetei nu este o veste. Astronomii știu despre planeta gazoasă gigantică asemănătoare lui Jupiter Wasp-121 din 2015. Astfel de corpuri cerești atrag atenția cercetătorilor mai ales pentru că caută condiții favorabile vieții. Abia recent, cercetătorii au descoperit o planetă asemănătoare Pământului* pe care”condițiile ar putea fi corecte”.

Cu toate acestea, acest lucru nu este cazul pe Wasp-121 B. condițiile predominante pe planeta gazoasă sunt interesante, dar întotdeauna. Deoarece procesele din atmosfera planetei la 855 de ani lumină distanță de noi sună ca și cum ar fi fost inventate de un autor de science fiction. Relația exoplanetei cu steaua sa centrală este deja absurdă. El este atât de aproape de asta încât are nevoie doar de 30 de ore pentru circumnavigație. Ca o reamintire: Pământul nostru are nevoie de 365 de zile, adică un an pământesc, pentru a orbita soarele o dată.

Planeta gazoasă uriașă Wasp-121 b: condiții ostile, dar extraordinare
În plus, similar cu luna noastră, rotația Exoplanetei Wasp-121 b este legată de orbită. Deci, există o față constantă și spate, respectiv o parte de zi și de noapte. Deoarece planeta gazoasă gigantică este atât de aproape de steaua sa centrală, acest lucru duce la temperaturi extreme de până la 3.000 de grade Celsius pe partea de zi – moleculele de apă se descompun în componentele lor atomice. Partea de noapte este în mod corespunzător mult mai rece și o aduce „doar” la 1.500 de grade.

Diferențele enorme de temperatură fac ca vânturile extrem de puternice să sufle între cele două emisfere. Cu toate acestea, norii de apă nu se pot forma, deoarece temperaturile sunt prea mari. Cu toate acestea, există încă nori și precipitații – cel puțin pe partea de noapte a planetei gigantice de gaz Wasp-121 B. Cu toate acestea, ele constau din metale precum fier, magneziu, crom și vanadiu.

Toate acestea ar fi suficient de science fiction. Cu toate acestea, studiul exoplanetei de către echipa de la Heidelberg nu se oprește cu nori din metal. Deoarece precipitațiile nu au nimic în comun cu cele de pe pământul nostru. În loc de apă, pietrele lichide cad pe viespe-121 b. aluminiul și oxigenul se combină pentru a forma corundul mineral. Ca urmare a re-reacției cu crom, fier, titan sau vanadiu, se formează rubin sau safir. Este păcat că exoplaneta este prea ostilă vieții și prea departe pentru a se îmbogăți acolo ca ființă umană. * BW24 este o ofertă de la IPPEN.MEDIA.