În cele din urmă primăvara și timpul pentru întreținerea grădinii. Pentru gazon, grădinarii folosesc adesea scarificatorul. Dar când este cel mai bun moment pentru asta?

Încet, dar sigur, începe sezonul de grătar și grădină. Pentru mulți, acesta este motivul pentru a-și forma grădina. În special gazonul joacă un rol central în acest sens. O astfel de peluză întreținută meticulos în stil englezesc poate conduce deja paloarea invidioasă în fața vecinilor sau a trecătorilor.

Dar ce se întâmplă atunci când nu este atât un paradis verde, cât un coșmar plin de mușchi, buruieni și găuri? Este timpul pentru curățarea de primăvară în grădină și un scarificator. Cel puțin unii grădinari (hobby)cred asta.

Dacă nu știți, scarificarea în horticultură este folosită pentru a scarifica gazonul pe verticală pentru a îndepărta mulciul, pâsla de gazon și mușchiul și pentru a aera mai bine solul. Dispozitivul necesar pentru aceasta se numește scarificator. Pentru a scăpa de mușchi în gazon pentru totdeauna, puteți folosi și remedii casnice – cum ar fi zațul de cafea*.

Mit sau binecuvântare: scarificarea este inutilă?
În această privință, mințile sunt împărțite. Chiar și sensul și scopul în sine sunt puse la îndoială de unii grădinari. Există adversari și susținători ai acestei metode. Oponenții sfătuiesc strict împotriva scarificării, deoarece face mai mult rău decât bine gazonului. Avocații, pe de altă parte, jură pe ea, argumentând doar despre frecvență.

Presupunerea obișnuită în scarificare este că așa-numitul gazon simțit se formează în timp. Această acoperire din pâslă, la rândul său, împiedică nutrienții și apa să ajungă la rădăcinile ierbii. Dar, datorită scarificării obișnuite, grădinarii se pot înțelege cu acest topping.

Oponenții, pe de altă parte, cred că gazonul simțit nu este deloc problema, ci mușchiul. Cu toate acestea, acest lucru se întâmplă numai dacă se aplică prea puțin îngrășământ și solul nu are suficienți nutrienți. Dacă acum este scarificată și o peluză cu mult mușchi, aceasta distruge plantele de gazon deja stresate din grădină și promovează creșterea buruienilor, cum ar fi păpădia.

Dacă scarificarea este considerată utilă sau nu pare a fi în cele din urmă o chestiune de condamnare sau încercare și eroare. Cu toate acestea, depinde în mod clar și de domeniul de aplicare. Spre deosebire de domeniul profesional, cum ar fi terenurile de fotbal sau golf, unde permeabilitatea la apă este deosebit de importantă, persoanele private doresc pur și simplu să aibă o peluză frumoasă. Ce greșeli se fac adesea la scarificare și cum să le eviți*, raportat 24garten.de *.

Primăvara: când este cel mai bun moment pentru a scarifica?
Să presupunem că, în ciuda preocupărilor adversarilor, decideți procedura de scarificare. Există, de asemenea, două tabere aici. Unii propagă utilizarea scarificatorului de mai multe ori pe an. Alții recomandă scarificarea doar o dată pe an. Acest lucru depinde de faptul dacă gazonul este bine întreținut sau mai degrabă neglijat. De regulă, totuși, se recomandă să nu se scarifice mai mult de două ori pe an.

Un moment ideal pentru scarificare este lunile de primăvară din aprilie și mai. În acest moment, solul, inclusiv gazonul, este deosebit de capabil de regenerare. Dar chiar și în lunile de vară și chiar în toamnă, procedura poate fi implementată relativ bine.

Cei care se scarifică primăvara nu ar trebui să înceapă prea devreme. După iarnă, plantele de gazon sunt slăbite. Prin urmare, la început ar trebui să existe întotdeauna fertilizarea de primăvară cu îngrășământ care conține azot. Apoi, ar trebui să scurtați gazonul de mai multe ori și apoi să-l scarificați când este uscat. Asta înseamnă: tundeți verdele bogat cel puțin de două ori înainte de a ajunge la scarificator.

Aflați aici când este cel mai bun moment pentru a semăna gazonul.

Luna aprilie este un ghid pe care grădinarii amatori și scarificatorii se pot orienta. Cu toate acestea, perioada poate fi amânată dacă iarna a durat mai mult. Este important ca în momentul scarificării solului să nu mai fie înghețat.

Scarificarea poate fi necesară și mai devreme, când este deja deosebit de cald în martie – tăierea radicală nu este recomandată nici măcar la temperaturi prea ridicate, deoarece plantele sunt slăbite și apoi nu mai cresc optim. Așadar, aruncați gazonul pe vreme caldă cel puțin în prealabil și așteptați până când apa este aspirată.

Citiți aici cât durează creșterea gazonului după însămânțare.

Scarificarea: când este cel mai bun moment în toamnă?
În plus față de primăvară, al doilea cel mai bun moment pentru scarificare este toamna. Acesta este cazul când prima procedură de scarificare nu a fost suficientă pentru a îndepărta toate mușchii și pâslele. Pentru ca gazonul să nu fie prea stresat, ar trebui să așteptați câteva luni – în acest timp gazonul crește, se formează noi rădăcini și își recapătă puterea.

Cel mai devreme la sfârșitul lunii August, chiar mai bine în septembrie, a venit timpul să se scarifice din nou. În acest fel, gazonul dvs. este pregătit și pentru iarna viitoare, iar mușchii îndepărtați vă oferă o bază perfectă pentru primăvara următoare. Căutați zile uscate pentru asta.

Cum să scarificați corect gazonul? Puteți găsi instrucțiuni aici.

Ce trebuie luat în considerare după scarificare?
După scarificare, asigurați-vă că gazonul este suficient de udat. Fertilizarea regulată este, de asemenea, crucială, deoarece solul are nevoie cu siguranță de nutrienți. În funcție de starea gazonului, fertilizarea se poate face de până la două ori pe lună, în cazuri de rezistență la fiecare zece zile sau săptămânal.