Cu un mini sistem solar pentru balcon, chiriașii își pot produce și propria energie electrică. Instalarea este simplă-dar câți bani economisiți cu adevărat?

Sistemele fotovoltaice mici pentru balcon nu au fost doar la modă de la creșterea prețurilor la energie electrică*. Cu un sistem solar la scară mică, chiriașii sau proprietarii își pot construi propria mică centrală electrică pe balcon sau terasă și o pot folosi pentru gospodăria lor. În cele ce urmează, veți afla cum funcționează totul, câți bani economisiți și ce reglementări trebuie să respectați.

Ce sunt mini sistemele solare și cât costă?
O centrală electrică de balcon este o instalație mini-solară care este conectată la rețeaua electrică a apartamentului sau casei cu o priză. Există diverse nume pentru aceasta în comerț, cum ar fi mini PV sau centrale electrice plug-in. Strict vorbind, acestea nu sunt instalații, ci aparate electrice de uz casnic. Acestea sunt proiectate astfel încât chiar și laicii să le poată instala cu ușurință, cel puțin până la o putere de 600 de wați. Dispozitivele mai puternice trebuie instalate de profesioniști.

Electricitatea produsă poate fi apoi utilizată pentru prepararea cafelei, a televizorului sau a mașinii de spălat. Aceste din urmă dispozitive sunt considerate oricum cele mai mari guzzlers de putere*. Energia electrică fotovoltaică este utilizată în principal în gospodărie, dar energia electrică generată nu poate fi alimentată în rețea. Nici nu trebuie să săpați prea adânc în buzunar pentru acest lucru: cele mai ieftine centrale electrice de balcon sunt deja disponibile de la 400 de euro. Atunci când cumpărați, se recomandă să acordați atenție sigiliului Societății Germane pentru energie solară e.V (DGS) – aceștia acordă atenție unui standard ridicat de siguranță.

Trebuie obținut un permis de la proprietar?
Înainte de a instala o centrală electrică de balcon, chiriașii trebuie să obțină consimțământul proprietarului sau al comunității de proprietari pentru a li se permite să instaleze modulele pe balcon sau pe peretele casei. După instalare, operatorul de rețea și Agenția Federală de rețea trebuie să fie informați. Pentru a vă asigura că contorul de energie electrică nu funcționează înapoi, ar trebui să aveți instalat un contor de energie electrică cu un opritor sau un contor bidirecțional. Conversia este de obicei efectuată de operatorul de rețea.

Centrale electrice de balcon: câtă energie electrică produc dispozitivele?
Cantitatea de energie electrică produsă depinde de orientarea panourilor solare, precum și de orele anuale de soare din regiune. Cu toate acestea, sume prea mari nu pot fi salvate nici măcar în condiții ideale. Potrivit experților, o centrală electrică de balcon poate produce aproximativ 10-20% din propriile nevoi de energie electrică. Într-un eșantion de calcul al NDR.de economiile anuale pentru un modul standard orientat spre sud, cu 300 de wați de putere, reprezintă o economie de 60 de euro pe an (pentru 200 de kilowați oră generați, prețul mediu al energiei electrice 30 de cenți).