Germania este, de asemenea, în mare măsură dependentă de Rusia pentru cărbune. Importurile pot și trebuie înlocuite rapid. Dar depinde mult de momentul în care se va aplica interdicția de import a cărbunelui rusesc.

Berlin / Bruxelles – cele 27 de state membre ale UE au lansat al cincilea pachet major de sancțiuni împotriva Rusiei.

Propunerile Comisiei UE aprobate joi seara de reprezentanții permanenți ai statelor membre includ și interzicerea importurilor de cărbune – pentru prima dată va fi impus un embargo energetic.

Care este semnificația cărbunelui dur rusesc până acum?
Aproape jumătate din cele 31,82 milioane de tone pe care Republica Federală le-a importat în 2020 provin din Rusia, potrivit Asociației Importatorilor de cărbune. Țările de origine, SUA și Australia, urmate de o marjă mare. Cifrele includ atât cărbunele tare, cât și cocsul produs pe cărbune, care este utilizat, de exemplu, în producția de oțel. Potrivit Ministerului Economiei, înainte de războiul din Ucraina, cărbunele rusesc reprezenta aproximativ 50% din consumul German de cărbune dur.

Este posibil să se reducă această proporție ca răspuns la război?
Ponderea cărbunelui dur rusesc este deja redusă. După cum a anunțat recent Ministerul Economiei într-un „raport de progres privind securitatea energetică”, o mare parte din operatorii centralelor electrice vor renunța complet la cărbunele greu rusesc până la începutul verii sau vor reduce semnificativ utilizarea acestuia.

Chiar și în rândul marilor utilizatori industriali de cărbune, în special industria siderurgică, are loc deja o conversie a contractelor de furnizare. Ca urmare a modificărilor contractului, dependența de cărbune va scădea de la 50 la sută la aproximativ 25 la sută în următoarele săptămâni – aceasta va fi eficientă pas cu pas din aprilie: „până în toamnă, Germania poate fi independentă de cărbunele rusesc.“

Care ar putea fi consecințele unei interdicții de import?
Acest lucru depinde, în primul rând, de sincronizare. Pachetul UE adoptat acum prevede o perioadă de tranziție pentru interdicția de import – la cererea unor țări precum Germania de patru luni. Comisia a propus trei luni. Într-un raport al Ministerului Afacerilor Economice către Comitetul Economic al Bundestagului, s-a spus că trecerea lanțurilor de aprovizionare nu a fost încă finalizată, astfel încât ar putea exista o lipsă de cărbune după câteva săptămâni dacă aprovizionarea ar fi oprită imediat. Acest lucru, la rândul său, ar putea avea un impact asupra sectorului energiei electrice.

Dacă volumele de import rusești ar eșua pe termen scurt, stocurile de la centralele electrice și cărbunele greu stocat temporar în porturi ar fi utilizate pentru generarea de energie electrică: „aceste stocuri durează aproximativ patru până la șase săptămâni, în funcție de funcționarea centralei electrice.”După un consum al stocurilor, centralele electrice individuale ar trebui probabil să fie închise.

Care sunt alternativele?
Când vine vorba de cărbune, Germania își poate reduce dependența de Rusia cel mai rapid în comparație cu petrolul și în special cu gazul. Importurile de cărbune din Rusia ar putea fi înlocuite complet de alte țări în câteva luni – în special din SUA, Columbia și Africa de Sud, a anunțat Asociația importatorilor de cărbune la începutul lunii martie. Există o piață mondială bine funcțională, lichidă și sunt disponibile cantități suficiente. De asemenea, Germania nu depinde de caracteristicile calitative speciale ale cărbunelui rusesc, deoarece diferite calități ale cărbunelui dur pot fi ușor amestecate pentru a îndeplini parametrii tehnici.

Ce rol joacă câmpurile germane de lignit?
Singurul combustibil fosil din Germania care nu trebuie importat este lignitul. Din cele 107,4 milioane de tone de lignit exploatate în Germania în 2020, potrivit Asociației Germane de lignit, aproape jumătate provin din Renania, aproximativ 40% din Lusatia și aproape 12% din Germania Centrală. Potrivit AG Energiebilanzen, lignitul a reprezentat 9,3% din consumul total de energie primară în 2021. Ponderea cărbunelui dur a fost de 8,6 la sută – gazele naturale au avut o pondere de 26,7 la sută.

Ce are Germania în ceea ce privește sursele interne de energie?
Nu atât de mult. Potrivit Weltenergierat, o asociație internațională de asociații și companii din industrie, Germania a reușit să acopere mai puțin de o treime (29 la sută) din nevoile sale de energie din surse interne în 2020. Energiile regenerabile din energia eoliană și solară, precum și lignitul sunt, prin urmare, singurele surse de energie interne semnificative. Republica Federală acoperă tot consumul propriu aici. Restul de 71% au fost importate: 100% cărbune tare, peste 95% petrol și gaze naturale fiecare.

Pentru ce se folosește cărbunele în Germania?
Aproape jumătate din cărbunele tare consumat în Germania a fost utilizat pentru producția de oțel anul trecut. Cealaltă jumătate a fost utilizată în centralele electrice pentru producerea de energie electrică sau termică. O proporție foarte mică a fost acordată generării de căldură în întreprinderile industriale. Lignitul extras în Germania este folosit mai ales pentru a genera energie electrică.

Când vrea Germania să iasă din cărbune?
2038 este data legală de încheiere. Cu toate acestea, guvernul semaforului vrea să o facă până în 2030 – „în mod ideal”. Potrivit Ministerului Economiei, această dată vizată este, de asemenea, exclusă. Cu toate acestea, eliminarea treptată depinde dacă expansiunea mai puternică dorită a electricității verzi de la vânt și soare reușește. Pe fondul războiului din Ucraina, mai multe centrale electrice care ies din rețea trebuie puse în rezervă – importanța cărbunelui ar putea crește din nou.

Ce înseamnă acest lucru pentru protecția climei?
Pe termen scurt, este de așteptat ca Germania să emită mai multe gaze cu efect de seră, a declarat recent secretarul climatic Patrick Graichen. „Pe piața energiei electrice, tind să mă aștept ca emisiile să crească ușor din nou în 2022, dar asta nu înseamnă că acest lucru se aplică și balanței globale de gaze cu efect de seră”, a spus Graichen. El a dat asigurări că Guvernul dorește să împingă protecția climei cu atât mai decisiv.

Greenpeace presupune, de asemenea, că în iarna viitoare a anului 2022/23 în Germania, centralele electrice pe cărbune vor înlocui producția de energie electrică cu centrale electrice pe gaz, chiar dacă numai din motive economice. Motivul este probabil prețurile ridicate ale gazelor, a declarat expertul în climă și energie al Organizației pentru protecția mediului, Karsten Smid. În mod inevitabil, emisiile de CO2 ar crește, de asemenea, ca urmare. dpa